10 Oct

Жична или безжична мрежа в офиса

Доброто проектиране и използваното мрежово оборудване за мрежата в офиса са от изключително значение за стабилната и сигурна работа на работните станции в нея, като от тях зависи и бъдещето разширяване и подобряване на офис мрежата Ви. С разрастването на бизнеса Ви, идва нуждата от нови работни места, и проблемите около това как да бъдат добавени към изградената вече мрежа.

Жична или безжична мрежа в офиса?

Това е въпрос на който трудно може да се отговори категорично. Предимството на кабелната мрежа пред безжичната се изразява в по-големите скорости които могат да се достигнат(1000 mbit срещу 300-350 mbit) и по-сигурната среда на трансфер( не зависи от външни условия). Основното преимущество на безжичната мрежа е липсата на кабели и нужда от окабеляване, като предоставя задоволителна скорост за ежедневните офис нужди. Като добавим и възможностотта за криптиране на връзката получаваме едно стабилно решение без досадни кабели висящи по стените.

Кое е по-изгодно и практично?

За малки мрежи( до около 10 компютъра) съвсем спокойно бихте могли да използвате добър безжичен рутер, като в последствие при нужда от разширяване, винаги можете да изградите и кабелна мрежа. При по-големи мрежи е по-удачно да се заложи на връзка чрез мрежови кабел, а където е необходимо да се поставят устройства за безжична връзка(access point). При повечето малки офиси, безжичната връзка е напълно достатъчна да осъществява безпроблемна комуникация между компютрите и рутъра, като осигурява лесно и бързо добавяне на компютри и лаптопи към нея.